SPA pe bază de plante pentru păr şi simţuri – cele mai bune reţete de baie

Aţi avut o zi dificilă la muncă, la şcoală sau la universitate?

Din fericire, ştim cum vă puteţi calma nervii!

Se pare că băile pe bază de plante nu oferă doar relaxare perfectă, ci oferă şi nutriţie rapidă pentru tot corpul. Această metodă îmbunătăţeşte semnificativ condiţia pielii. Încercaţi puterea relaxantă şi nutritivă a plantelor – descoperiţi cum acţionează şi cum să preparaţi cea mai bună baie pe bază de plante.

Beneficiile băilor pe bază de plante

De ce băi cu plante în locul celor tradiţionale cu spumă? Se pare că plantele adăugate în apa fierbinte de baie nu au doar un efect benefic pentru piele, ci acţionează şi aromaterapeutic: elimină tensiunea, relaxează corpul şi calmează mintea, îmbunătăţesc dispoziţia şi chiar ne fac să dormim mai bine. În plus, plantele nu conţin substanţe artificiale, aditivi iritanţi pentru piele, prin urmare, sunt complet sigure. Atunci când sunt adăugate în baia fierbinte, acestea oxigenează întregului corp, stimulează circulaţia sangvină şi întăresc metabolismul celular al pielii.

Cum se pregăteşte o baie cu plante?

Există multe opţiuni dintre care puteţi alege – puteţi opta pentru un magazin de alimente sănătoase şi cumpăra amestecuri deja preparate de plante şi uleiuri esenţiale care sunt substanţe nutritive concentrate dintr-o anumită plantă. De asemenea, puteţi utiliza lichide pe bază de plante deja preparate.

Cu toate acestea, colectarea şi uscarea plantelor se poate dovedi a fi distractivă pentru dumneavoastră, oferindu-vă multă plăcere. Aceste metode sunt populare în special în ţările scandinave deoarece sunt asociate strict stilului de viaţă Hygge – care facilitează nu numai relaxarea în confortul propriei case, ci – datorită plantelor culese manual – vă determină să petreceţi timp în aer liber, printre plante şi vegetaţie, în armonie cu natura.

În plus, o astfel de baie are obiectivul de a oferi cât mai multă relaxare şi plăcere. În afara infuziilor de plante, puteţi, de asemenea, folosi lumânări parfumate, care vor crea o atmosferă fermecătoare, sau folosi uleiuri parfumate şi pune muzică de relaxare. Toate acestea vă vor face să vă simţiţi bine relaxate, fericite şi toate lucrurile neplăcute care vi s-au întâmplat pe parcursul zilei respective vor dispărea.

Ce plante puteţi folosi pentru o baie relaxantă?

Puteţi folosi una sau o combinaţie de câteva plante diferite pentru a prepara o infuzie în prealabil, pe care o veţi turna în cada plină cu apă caldă.

Există o gamă largă de plante din care puteţi alege, toate abundând în proprietăţi minunate de înfrumuseţare şi relaxare. Iată câteva dintre cele mai populare:

  • rozmarin – are efect relaxant şi calmant la nivelul pielii
  • lavandă – calmează perfect corpul şi simţurile; relaxează
  • muşeţel – calmează toate iritaţiile, îmbunătăţeşte condiţia pielii, relaxează, conţine o doză ridicată de flavonoide şi uleiuri care înfrumuseţează pielea
  • busuioc – are un miros superb şi îmbunătăţeşte starea generală, conţine steroli de plante, flavonoide, taninuri şi carotenoizi
  • iarba-osului – îmbunătăţeşte condiţia pielii deteriorate, întăreşte imunitatea generală a organismului, îmbunătăţeşte elasticitatea pielii şi a părului; conţine acid fenolic, taninuri şi flavonoide
  • salvie – ideală pentru toate tipurile de infecţii şi inflamaţii de piele, netezeşte şi conferă fermitate epidermei, accelerează procesul de vindecare; este o sursă bogată de flavonoide şi triterpeni
  • valeriană – ideală pentru băile de seară, deoarece facilitează somnul şi calmează nervii (conţine esteri de acid valeric, cunoscut pentru proprietăţile sale calmante)
  • balsam de lămâie – are o aromă superbă şi calmantă, ameliorează stresul şi toate tensiunile, inclusiv cele musculare; baia infuzată cu balsam de lămâie va fi perfectă după efectuarea exerciţiilor fizice; de asemenea, are proprietăţi antibacteriene şi antiiflamatorii, netezeşte abraziunile şi iritaţiile pielii. În plus, baia cu extract de balsam de lămâie este ideală vara – planta are efect antiseptic şi previne proliferarea bacteriilor şi traspiraţia excesivă a pielii
  • gălbenele – această floare frumoasă şi greu de remarcat este benefică pentru pielea uscată, deoarece hidratează şi netezeşte bine pielea; baia infuzată cu gălbenele va avea un efect calmant la nivelul pielii şi va preveni uscarea pielii, de exemplu, după o sesiune de bronzare sau după expunerea prelungită la soare sau la aer condiţionat, sau într-o încăpere cu aer uscat. Baia cu calendula calmează perfect chiar şi cea mai iritată şi uscată piele
  • urzică – conţine o cantitate imensă de vitamine şi minerale şi, în acelaşi timp, ajută la combaterea acneei şi inflamaţiilor pielii.

Cum se prepară infuzia de plante?

Selectaţi plantele pe care doriţi să le utilizaţi. Acestea pot fi combinate în proporţii diferite. Plasaţi-le într-o oală şi turnaţi apă. Acoperiţi şi lăsaţi să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 30 de minute. Reţineţi să nu fierbeţi apa. După răcire, strecuraţi şi turnaţi într-o sticlă închisă la culoare. Dacă doriţi să păstraţi infuzia mai mult timp, adăugaţi aproximativ 200 g de clorură de magneziu sau ulei de jojoba (acţionează ca un conservant delicat şi natural).

Pentru baie, este suficientă să folosiţi aproximativ 100 ml de infuzie, iar baia nu ar trebui să dureze mai mult de 20 de minute.

Bucuraţi-vă de relaxare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *