Uleiul de seminţe de chimen negru ajută în tratamentul alergiilor şi întăreşte sistemul imunitar. Poate fi utilizat ca remediu pentru multe probleme de sănătate, precum şi în îngrijirea pielii şi a părului. Ce proprietăţi şi ce aplicare cosmetică are uleiul de seminţe de chimen negru? Care este compoziţia sa şi ce ulei să alegem?

Uleiul de seminţe de chimen negru – ce este?

Nigella sativa este o plantă anuală cu flori din familia Ranunculaceae, care creşte în partea de sud şi sud-vest a Asiei. Deşi provine din Irak şi Turcia, s-a răspândit şi, în prezent, creşte pe suprafaţa tuturor apelor mediteraneene. În acelaşi timp, aceasta creşte şi este cultivată în multe ţări din lume.

Uleiul de seminţe de chimen negru – compoziţie şi proprietăţi

Uleiul de seminţe de chimen negru (Oleum Nigella Sativa) este extras din seminţele de chimen negru. Conţine 60% acid linoleic, nigellone, precum şi acizi graşi nesaturaţi şi polisaturaţi, vitaminele A şi E şi săruri minerale. Nigellone este un compus activ cu proprietăţi antialergenice, care îl fac un remediu minunat pentru pielea problematică precum cea afectată de eczeme, acnee şi psoriazis. În schimb, conţinutul de acizi graţi nesaturaţi şi polisaturaţi, vitaminele A şi E şi sărurile minerale determină efectele sale de combatere a ridurilor. Datorită acestor compuşi, uleiul de seminţe de chimen negru este recomandat pentru pielea atopică şi matură.

În vremea faraonilor, uleiul de seminţe de chimen negru era considerat un panaceu pentru orice problemă. Cea mai bună confirmare a acestei afirmaţii este făcută de profetul Mahomed: „Nigelle [uleiul de seminţe de chimen negru are capacitatea de a vindeca orice, în afară de moarte.”

Uleiul de seminţe de chimen negru poate fi combinat cu alte uleiuri vegetale, care îi pot reduce mirosul intens de plante.

Uleiul de seminţe de chimen negru- pe care să îl alegem?

Desigur, nu toate uleiurile de seminţe de chimen negru au aceste proprietăţi. De aceea, este recomandat să alegem un produs pur, natural şi presat la rece – astfel, uleiul de seminţe de chimen negru îşi va menţine toate ingredientele necesare, inclusiv acizii graşi şi micronutrienţii.

Uleiul de seminţe de chimen negru – utilizare

O lingură de ulei este suficientă pentru a elimina sau, cel puţin, pentru a ameliora diferite probleme de sănătate. Acestea includ alergii, astm, bronșită, afecţiuni ale traheei, laringelui și gâtului, tuse, inflamații ale plămânilor, dureri de cap și ochi, infecții ale urechilor, insomnie, probleme cardiace, dureri articulare, afecțiuni gastro-intestinale, dureri de dinți și micoze cutanată, căderea părului, febra fânului, licheni, psoriazis, acnee, negi, herpes, imunosupresie, stări de epuizare, infecții gastrointestinale, depresie, tulburări de concentrare, afecțiuni catarale, stază biliară, colelitiază, boli parazitare ale sistemului digestiv și reproductiv și boala peptică ulceroasă.

Uleiul de seminţe de chimen negru vindecă aceste afecţiuni datorită proprietăţilor sale hipoglicemice, analgezice, antiinflamatorii, antibacterine, antivirale, antifungice, antiparazitare, coleritice, antispasmodice, dezinfectante, gastrointestinale și respiratorii, diuretice, antiinflamatoare, detoxifiante, sedative și imunostimulatoare.

De asemenea, uleiul de seminţe de chimen negru egiptean poate fi folosit direct la nivelul părului şi pielii.

Uleiul de seminţe de chimen negru – aplicare cosmetică

Uleiul de seminţede chimen negru este un ulei special, ideal pentru îngrijirea părului şi a scalpului, cu efect puternic de întărire a bulbilor de păr. Datorită conţinutului bogat de vitamina C şi acizilor graşi nesaturaşi, acesta combate mătreaţa şi hrăneşte eficient scalpul. În plus, previne senzaţia de mâncărime la nivelul scalpului, precum şi căderea părului. Aplicaţi uleiul pe scalp şi păr şi clătiţi după 15 minute (chiar şi de două ori, dacă este necesar).

În plus, uleiul de seminţe de chimen negru aplicat pe piele poate vindeca eczemele şi acneea şi susţine tratamentul psoriazisului, micozelor, fisurilor minore ale pielii, arsurilor şi pruritul. Mai mult decât atât, protejează împotriva arsurilor solare, uniformizează nuanţa pielii şi conferă o textură netedă.

Uleiul de seminţe de chimen negru poate fi folosit, de asemenea, pentru masaj.

Uleiul de seminţe de chimen negru vs. cancer

Unii cercetători consideră că uleiul de seminţe de chimen negru are proprietăţi de combatere a cancerului. Mai exact, aceste proprietăţi sunt datorate conţinutul de alfa-heredin din compoziţia extractului de seminţe de chimen negru. Uleiul de seminţe de chimen negru protejează stomacul şi ficatul şi detoxifiază parenchimul hepatic. În plus, întăreşte sistemul imunitar şi îmbunătăţeşte metabolismul.